Verges rebrà tot el llegat artístic i cultural del seu fill predilecte, Lluís Llach

Estem molt contents d’anunciar que el poble de Verges rebrà tot el llegat artístic i cultural del seu fill predilecte, Lluís Llach. El cantautor donarà tota la seva herència cultural i artística a l’Ajuntament de Verges. “Al llarg de la meva carrera he voltat més que un molinet i he necessitat sempre fixar els arrels, sentir-me a casa i tenir el meu refugi. I el poble de Verges sempre ha estat el meu amor particular”, ha afirmat Llach.

L’artista sempre ha conservat la relació amb el poble i les tradicions i ha participat de diverses maneres a la Processó i la Dansa de la Mort. Després de la seva retirada, va dirigir tres anys aquest esdeveniment històric i la va reformar sense canviar-ne l’essència. Ara, als seus 72 anys, l’artista vol retornar al poble tot el que li ha donat.
Per altra banda, fruit d’un acord entre el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Verges, el poble del Baix Empordà serà el destí de l’exposició “Lluís Llach. Com un arbre nu ”, que fins el passat cap de setmana ha estat ubicada a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. L’exposició, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat i comissariada per Lluís Danés, ha tingut molt d’èxit i ha estat una de les exposicions més visitades d’aquest centre cultural.
“Lluís Llach. Com un arbre nu” és un viatge multisensorial a través de les cançons de Lluís Llach. Una mirada artística i personal pels territoris per on ha transitat la seva obra. Dividida en diferents àmbits, l’exposició no pretén ser un recorregut cronològic a través dels discos i concerts del cantant sinó que ens proposa una experiència íntima a través dels paisatges simbòlics que han conformat l’imaginari del cantant empordanès; convida al visitant a un joc de descoberta que dóna forma física a les seves paraules ia la seva música. Això s’aconsegueix exposant objectes que formen part de les seves cançons en un entorn teatral i màgic.
El traspàs de l’exposició es va formalitzar mitjançant una roda de premsa en la que hi van ser present la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater; el director artístic Lluís Danès; el director del grup Enderrock i impulsor de la idea de l’exposició, Lluís Gendrau, i el cantautor Lluís Llach.
L’alcalde de Verges, Ignasi Sabater, es mostrava molt satisfet per l’acord aconseguit perquè donarà un impuls cultural important al municipi. Segons Sabater, “obrir aquest espai i ensenyar la seva obra és un privilegi i és la nostra manera d’agrair-li que hagi estat ambaixador orgullós de Verges i que s’hagi mantingut sempre fidel al país, a la llengua ia la seva gent ”.
Per la seva banda, la nova consellera de cultura, Àngels Ponsa, comentava que els astres s’havien alineat i que el fet que l’exposició “d’un dels artistes més rellevants de la història del nostre país” viatgés per sempre més a el seu poble natal era un “acte de justícia”.
Així doncs, Lluís Llach, que enguany ha estat designat per rebre la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya com a cantautor, escriptor, polític i pel seu compromís amb el país, tindrà el seu espai permanent al centre neuràlgic del poble de Verges.

L’exposició s’ubicarà a l’edifici de Can Punton, donant continuïtat a l’actual Centre de Visitants Verges 50. Les obres per condicionar l’espai es portaran al terme els propers mesos i es finançaran amb una subvenció de la Diputació de Girona i d’àrea de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Enllaç notícia Diari de Girona

Enllaç El Punt

Enllaç Vilaweb

Enllaç diari ARA

Enllaç revista Enderrock

Enllaç TV Costa Brava