A l’època medieval es construeix la part més antiga o primitiva de la població, la que queda limitada al nord per la plaça Major, al sud pel carrer del Rec del Molí, a l’est pel carrer Valls i a l’Oest per la part final del carrer dels Bous. De la muralla que encerclava tot aquest nucli en queden magnífiques mostres, sobretot a la plaça Major, on hi ha una porta d’entrada al recinte i dues torres (una quadrada ‘segles XIII-XIV’ i l’altre circular ‘segles XV-XVI’) molt ben conservades.
Dins el clos murallat trobem l’església, restes de l’antic castell (segles XII) que ocupava el lloc on ara hi ha l’Ajuntament i la placeta que hi ha davant, i carrers com el del Ribossà o el de l’Església que conduïen a la porta oest de la muralla i que són veritables supervivents de la vila medieval.
L’únic vestigi que resta del castell és un mur d’uns deu metres de llarg per cinc d’alt que actualment està integrat en la paret posterior de la Casa de la Vila ‘última reforma de 1990’.
L’església parroquial de Sant Julià, també dedicada a Santa Basilisa, conserva l’absis semicircular i la meitat oriental de la nau de l’antiga església romànica.
La vila i el castell de Verges foren possessió dels comtes d’Empúries fins a l’extinció del comtat. La baronia de Verges que comprenia Verges, La Tallada i Bellcaire fou incorporada a la corona el segle XVI.
L’eixample dels segles XVII i XVIII es deu a la relativa tranquil·litat que va viure l’Empordà en aquests temps, sobretot a la primera meitat del segle XVIII, la qual va permetre un important creixement del poble. Com que dins del recinte murallat ja no hi quedava espai, les cases foren construïdes fora, seguint els camins que portaven a les portes de sortida o, fins i tot, adossant-se a la muralla com passa en el carrer dels Valls. Els carrers Major, dels Bous, Ample, dels Valls, de Fora etc. es formaren en aquesta època en què Verges era cap d’una important batllia reial que comprenia els pobles de la Tallada, Bellcaire, Canet, Jafre, Vilopriu, Camallera, Saus, Garrigoles, Marenyà, Tor, Colomers i Gaüses.