Es presenta el projecte per fer realitat el vitrall de Sant Pere projectat per Masó fa cent anys.
El pròxim dia 29 de juny, diada de Sant Pere, es presentarà a la Sala Polivalent de Verges (11 h) el projecte per realitzar un vitrall dedicat a Sant Pere Apòstol que Rafael Masó va deixar dibuixat però no es va arribar a fer mai. Després de la presentació es farà una visita a l’església de Verges per veure el finestral de la nau on es vol col·locar el vitrall i les altres intervencions que va fer-hi Masó el 1925. Precisament, la intenció del grup promotor és fer coincidir la col·locació del nou vitrall amb el centenari de la remodelació de Masó, l’any 2025.
El projecte està coordinat per l’historiador Salvador Vega, la filòloga Marta Geli i la historiadora de l’art Clara Silvestre, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Verges, la parròquia de Verges, el Bisbat, el taller de vitralls Can Pinyonaire i la Fundació Rafael Masó.
A l’exposició “Una llum noucentista: els vitralls de Masó”, celebrada a la Casa Masó el 2022, la historiadora de l’art Núria Gil va donar a conèixer que en el projecte de Masó per la remodelació de l’església de Sant Julià i Santa Bassilissa de Verges (1924-1925) hi ha tres dibuixos que corresponen a vitralls no realitzats per als finestrals laterals de la nau. L’un representa Sant Joan Baptista, i els altres dos, Sant Pere. Precisament, un dels dedicats a Sant Pere és una pintura feta a la mida real del vitrall, fet que permet saber els colors dels vidres i la composició que havia previst l’arquitecte. Aquesta pintura sobre paper, que s’anomena cartró, és el que l’artista lliura al vitraller com a model a escala real per a la realització del vitrall emplomat. A partir d’aquest cartró, la vitrallera Anna Santolària, del taller de vitralls Can Pinyonaire de Girona, ha pogut elaborar una proposta de com seria el vitrall final. El cartró va ser una donació de Nausica Masó, neta de l’arquitecte, a la Fundació Rafael Masó.
Amb aquest acte de presentació els promotors volen donar a conèixer el projecte, fomentar el coneixement de l’obra de Masó a l’església de Verges i també trobar el finançament necessari per fer realitat el vitrall de Sant Pere. Masó va dissenyar una gran quantitat de vitralls durant tota la seva trajectòria, però els de l’església de Verges sembla que són els únics per a un edifici religiós. Dels tres que va projectar només es va fer la gran rosassa de la façana, dedicada a la Santíssima Trinitat. A més dels vitralls, Masó va reformar i restaurar l’interior de l’església amb esgrafiats que decoren les arestes de les voltes i altres elements ornamentals en pedra i ceràmica.